CCOO
La situació del sistema educatiu Balear segons CCOO
Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears, volem ser un altaveu i donar visibilitat al cansament generalitzat que detectem.
ib.ccoo.es 30/03/2023 - 13:11:15

La situació del sistema educatiu Balear segons CCOO

Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears, volem ser un altaveu i donar visibilitat al cansament generalitzat que detectem, especialment en els dos últims cursos, entre el professorat, que manifesta un malestar generalitzat per la sobrecàrrega de feina i burocràcia.

Aquests dies hem llegit que el Conseller d’Educació ha dit que “sabent d'on es ve, el sistema educatiu balear mai ha estat tan bé com ara”. Aquesta afirmació no es pot dir amb satisfacció ja que veníem de les retallades en educació. Des de llavors, és cert que hi han hagut millores: s’ha augmentat la inversió, el nombre de docents, s’ha reduït l’abandonament escolar prematur, s’ha reduït la ràtio mitjana d’alumnes -encara que no de manera prou significativa-, i altres mesures que permeten afirmar que el sistema educatiu ha millorat amb respecte als temps de retallades. Però això no és suficient. .

La percepció als centres és diferent, ja que són molts els docents que ens transmeten sentir-se saturats per una càrrega laboral que resulta inassumible. L'augment de responsabilitats per poder oferir una veritable formació de qualitat al nostre alumnat hauria d'anar lligat a un augment significatiu de recursos, però veiem com progressivament van creixent les nostres funcions cap a l'alumnat, activitats, necessitats formatives, així com la càrrega burocràtica, entre moltes altres noves responsabilitats. Tot això es tradueix en què cada vegada siguin més els docents que es senten desbordats i frustrats,dedicant moltíssimes hores que no són remunerades econòmicament però sobretot que no són reconegudes socialment.

El recent signat Acord Marc hauria de suposar un nou punt de partida cap a un futur esperançador en el que els docents puguem fer feina sense tanta pressió i precarietat. Per això demanem a la Conselleria que totes aquelles mesures que es contemplen a l'acord i que es poden negociar durant aquest curs es comencen a treballar urgentment. Aquestes mesures són, entre d'altres, el pla de climatització que tan necessari en l'època estival, el pla d'infraestructures imprescindible per fer efectiva la promesa baixada de ràtios, el pla per reduir la burocràcia, la simplificació de l’avaluació o negociar la solució als PTFP que actualment no tenen feina com s'ha fet a altres comunitats.

Des de CCOO serem molt exigents en el compliment de l'acord i confiem en que la Conselleria també ho sigui i ens convoqui el més prest possible per negociar tots aquests punts. No podem decepcionar als docents que han confiat en l'esperança que suposa aquest nou acord.

 

Reciente
Visto
Comentado